Eusebiustoren Arnhem

Soms kom je een bericht tegen dat je weer terug in de tijd doet gaan. Zo ook dit bericht

Restauratie Eusebiustoren Arnhem ook zonder wonderen 50 miljoen goedkoper

Arnhemmers weten maar al te goed dat onze Eusebiustoren al tijden, jeugdigen weten niet beter, in de steigers staat. Bottleneck zijn de benodigde financiën om duurzame restauratie voor zeker 50 jaar te realiseren.

Ineens dacht ik weer terug aan de tijd dat onze Eusebiustoren een Romaanse bouwstijl had, die helaas tijdens de 2e wereld oorlog is verwoest. Tijdens de opbouw is besloten om eenheid van stijl te creëren, immers de kerkbeuk was Gotisch en de toren Romaans. Helaas kan de fundering de veel zwaarder uitgevallen toren niet goed ondersteunen maar het voert te ver hoe en wat.

Mijn grootvader was begin vorige eeuw decoratie schilder en in de toptijd had hij een winkel in de Rietgrachtstraat met 8 man personeel. In zijn spaarzame vrije tijd schilderde hij bloemen, natuur en stadsgezichten, soms van ansichtkaarten ivm de tijd. Zo heeft hij ook de Eusebiustoren plein air geschildert vanuit de Trompetsteeg (dacht ik). Daar was hij niet uniek in, dit was nl. een favoriete uitzichtspunt voor amateur schilders. Er schijnen dan ook heel wat schilderijen rond te waren met dit specifieke uitzicht.

Het leuke is dat ik na googlen een oude ansicht tegenkwam in het online fotoarchief van Arnhem en dat was meteen een feest van herkenning. Zelfs de mensen op de foto staan precies zo op het schilderij alsmede de transportkar. Het mag duidelijk zijn dat het schilderij van mijn opa dus vanaf deze foto geschildert is. Ik heb mijn grootvader nooit persoonlijk gekend maar zijn nalatenschap blijft een dierbare herinnering en dit schilderij hing jaren in het huis van mijn oom, het vroegere woonhuis van mijn grootouders op de Geitenkamp.

Eusebiustoren-schilderij