Maansverduistering 2015

 

maansverduistering

De maansverduistering 2015

In de nacht van 28 september was er een maansverduistering te zien, en hoe. De maan stond ook nog eens zeer dichtbij de Aarde, de verwachtingen waren helaas wisselvallig met wolkenvelden, niettemin kwamen tijdens de totaliteit steeds meer opklaringen. De opnamen zijn gemaakt met een zoomlens op statief want belichtingstijden lopen gauw op ivm het weinige licht wat dan voorhanden is. Ook 2 opnamen door een 8 cm telescoop gemaakt op een volgmontering, die overigens niet werkte omdat de batterijen het begaven.

Wat echt opviel tijdens de laatste fase van de totaliteit dat er een grijzig-blauwe rand op de maan zichtbaar werd, de aankondiging dat het volle zonlicht weer terugkwam, dit wordt veroorzaakt doordat het zonlicht door onze Ozon laag wordt gebroken. ook werd deze eclips gekenmerkt dat hij toch wel zeer donker was, dit was in het verleden wel eens anders, vooral als er vulkaanuitbarstingen hebben plaatsgevonden.

De volgende maansverduistering die bij ons te zien valt is op 27 juli 2018, echter alleen het maximum en einde van de maansverduistering is dan te zien

DSC_9339

 

DSC_9367-2

 

maansverduistering