Elinchrom Quadra review studio op locatie

Elinchrom Quadra review Studio op locatie

Nieuwe Flitsset gearriveerd

Al langere tijd werk ik met de flitsers van Nikon die ideaal zijn op evenementen omdat er achter de schermen veel workload uit handen wordt genomen. Een van de grote voordelen is dat Nikon zijn creative lighting system al jaren zeer betrouwbaar werkt of de flitser nu op of los van de camera staat. Het grote voordeel is dat de camera via infrarood communiceert met de flitsers , ze kunnen worden aangestuurd via de ingebouwde flitser van bijv de Nikon D300 of D700. Werkt dit altijd….mmm als er geen direct zonlicht is wel, anders gaat het nog wel eens mis. Een half jaar terug heb ik de Pocketwizards aangeschaft, deze geven een radiosignaal af en dus kan de flitser achter een muur of object geplaatst worden en de flitser geeft info terug over de hoeveelheid licht en past dit automatisch aan de zgn E-TTL. Geweldig stuk techniek die zelfs snellere sluitertijden mogelijk maakt dan de synchronisatie tijden van de camera zelf.

Toch was de behoefte aan een krachtiger systeem zonder afhankelijk te willen zijn van het lichtnet. Na een speurtocht kwam ik bij de Elinchrom Quadra uit, compact, licht (3 kg) en alles past in een medium koffer en staat opgesteld in een handomdraai. Ik heb de versie met de Lithium-Ion accu, die krachtiger is dan de lood accu’s waar het systeem eerst mee uitgeleverd werd . Daar kun je zeker 300 x mee flitsen op vol vermogen en er zit ook nog een reserve accu bij, dus in totaal goed voor 600 x flitsen. Draadloos aansturen van de units is in voorzien d.m.v. de El-Skyport zender, de ontvanger zit al ingebouwd in de powerpack. Je kunt de belichting in 1/10 stop tot een volle stop per klik regelen op de zender. De koppen zelf zijn lichter dan de flitsers van Nikon (SB900) zoals je hiernaast kunt zien. De vorm van de flitsbuis is ook anders nl. een omega vorm, dit zorgt op zich zelf al voor een mooier verlichtingspatroon. De lampkoppen zelf zien er wel wat fragiel uit, ze zijn voor het overgrote deel gemaakt van plastic maar via collega’s heb ik hier nog geen problemen over gehoord. Direct bij deze set heb ik de deep octa van Elinchrom aangeschaft de 70 cm variant, dan loop je wel tegen het probleem aan dat je die niet direct op de lampkop kan monteren daarvoor moet je Q-adaptor aanschaffen…tja zo loopt de investering wel verder op. De deep octa geeft echter prachtig zacht maar gericht licht en heel mooi is dat je die zachtheid van dat licht in 3 stappen kan regelen.

1 zonder enige diffusors

2 met binnen diffusor en parabolische reflector die de lamp afschermt, doet beetje denken aan een beautydish

3 met buiten diffusor voor gericht en zacht licht

 

Hieronder wat foto’s die ik samen met Monique van Flitzzkids in Meinerswijk heb gemaakt. Configuratie deep octa; reflector en binnen diffusor. Positief verrast dat je de sfeer ondanks zonneschijn, weliswaar iets gesluierd, midden op de dag helemaal naar je hand kan zetten en zelfs een schemeringsfeer kan neerzetten. Tegen de zon inflitsen gaat goed. Ik zat wel met hele kleine diafragma’s te werken om de synchronisatietijd onder de 1/250 sec. te houden anders komt de donkere band van de sluiter in beeld. Hier is een oplossing voor nl. de pocketwizards gebruiken met daarbovenop de Sky-port, lijkt dubbel maar werkt goed en zo hoef je geen pocketwizard aan de accu te koppelen. Met deze configuratie kan je op hypersync tijden werken die ver boven de 1/250 liggen, het schijnt dat sluitertijden van 1/4000 sec mogelijk is, voorwaarde is wel dat je de Standaard ipv de Actie koppen hebt.

Inmiddels is dit getest en werkt perfect tot een 1/2300 sec, daarboven zie je aan de onderkant van het frame een steeds prominentere donkere band verschijnen, die kun je natuurlijk wegcroppen. Wat vermogen aangaat ben ik nog niet tegen de grenzen aangelopen, op vol vermogen staat 400w/s tot je beschikking echter met één lamp op de accu. Dit blijkt voor mijn fotografie voldoende. Zo gauw je 2 lampen aansluit krijg je een 1/3 en 2/3 verdeling en dus loopt het max. vermogen per lamp terug.