China

 

China een kleine cultuurshock

In oktober 2008 werden de plannen serieus om naar China te gaan. Niet zomaar een reis, we hadden een missie. Ik ben redelijk betrokken bij de sterrenkunde en de laatste jaren vooral de praktische kant daarvan. Ik verzorg lezingen/voordrachten bij onze sterrenwacht Corona Borealis en ben gespecialiseerd in planeet fotografie en coördinator waarnemingen voor de maan en planeten groep Nederland.

Via een vriend hoorde ik dat er een reis georganiseerd werd naar het verre oosten door de reisorganisatie Drietour om een zonsverduistering te zien. Maansverduisteringen kun je overal zien op Aarde (de maan in de schaduw van de Aarde) maar voor Zonsverduisteringen (de maan voor de zon) moet je op reis, de totaliteit is slechts in een smalle strook van zeg 100 a 150 km te zien en duurt meestal maar 2-7 minuten, deze in China duurde 6:19. Na contact werd ik meegevraagd om de reisgenoten van de nodige fotografie-ondergrond te voorzien, ook uitleg over het beroemde planetarium van Beijing zou ik voor mijn rekening nemen.

Het was een gezelschap van 50 personen, zeer divers maar allemaal zeer geïnteresseerde mensen. Na de negen uur durende vlucht werden we in het vliegtuig getemperatuurd op Mexicaanse griep. Gelukkig niemand werd in quarantaine gezet. We hoorden dat het hotel nog niet gereed was voor onze komst, dus meteen door naar het planetarium en dat bij 35 graden….zware dag maar ach anders lummel je toch maar. De reis zelf was fenomenaal met allemaal hoogtepunten en goed weer…..alleen de Zonsverduistering was een fiasco. De avond ervoor pakten dikke wolken zich samen boven het eclipstraject en op het uur U regende het hevig, kortom we hebben het wel nacht zien worden overdag maar de verduisterde zon zelf hebben we niet gezien…heel jammer natuurlijk. Teleurstelling was groot maar niet onoverkomelijk, de reis zelf was meer dan de moeite waard met bestemmingen als

 

  • Beijing- 4 dagen vertoefd inclusief planetarium
  • de Chinese muur bij Badeling
  • de verboden stad
  • een theeplantage
  • de waterstad Jiaxing
  • Shanghai….wat een metropool
  • het Terracotta leger